چرا بايد شرکتي را بخريم؟ يا چرا بايد شرکت خودمان يا کارخانه خودمان را که حاصل سالها تلاش و کوشش ماست بفروشيم؟ مگر مي شود شرکتي يا کارخانه را خريد و يا فروخت ؟ چطور شرکتي را بخريم که مشکلات حقوقي و بدهي هاي احتمالي مالکين آن، گريبانگير ما نشود؟ چطور شرکت خود را و يا شرکتي را که مي خواهيم بخريم ارزش گذاري کنيم تا آن را با ارزش و قيمت واقعي آن بخريم و يا بفروشيم؟
براي توضيح سوالات بالا بهتر است تک به تک به آنها بپردازيم.
چرا بايد شرکتي را بخريم؟
ممکن است ما بخواهيم کاري را شروع کنيم، مثلا براي پتروشيمي ها و پالايشگاههاي کشور قطعات يا تجهيزاتي بسازيم، يا بخواهيم کارهايي از وزارتخانه هاي مختلف را به صورت پيمانکاري يا در قالب قراردادهاي مشاوره انجام بدهيم، خب در اين صورت بايد نسبت به ثبت شرکتي اقدام کنيم، مدارک مورد نياز و کد اقتصادي و گواهي ارزش افزوده شرکت را دريافت کنيم، برندي را براي شرکت ثبت کنيم، شرکت را راه اندازي کنيم و کلي تجهيزات و لوازم و اثاثيه مورد نياز و سخت افزارها و نرم افزارهاي لازم را بخريم، مجوز هاي مورد نياز شرکت را دريافت کنيم و براي دريافت آنها کلي منتظر بمانيم و کلي هزينه بکنيم و تمام اينکارها شايد 6 ماه يا بيشتر به طول بينجامد و ما زمان مورد نيازمان را از دست بدهيم.
در اينصورت شايد گزينه اي به نظر برسد که بهتر باشد شرکتي را که آماده باشد و به هر دليل تصميم دارد کار خود را ادامه ندهد و از همه نظر با نيازهاي ما تطابق داشته باشد را صاحب شويم و به سرعت قرارداد خود را با مشتريانمان به امضاء برسانيم.
بنابراين دانستيم چرا ممکن است ما براي خريد يک شرکت آماده و يا به اصطلاح اسب زين شده را بخريم، حالا اجازه بدهيد ديگر موارد را دنبال کنيم و جواب سوالات ديگر را نيز بررسي کنيم.
چرا بايد شرکت خودمان يا کارخانه خودمان را که حاصل سالها تلاش و کوشش ماست بفروشيم؟
انسان در برهه هاي زماني مختلف نيازها و انگيزه ها و توان ها و تمايل هاي متفاوتي را پيدا مي کند و طبيعتا بر اساس اين موارد تصميم گيري کرده و مسير زندگي خود را طي مي کند. فکر کنيد ما با کلي شوق و انگيزه، سالها تلاش کرده ايم و تمام کارهاي لازم و سخت را انجام داده ايم و شرکتي يا کارخانه اي را با تمام ميل و انگيزه و عشق بر پا کرده ايم، حال اتفاقات مختلفي پيش مي آيد، مثلا بنا به دلايلي مجبوريم کشور را ترک کنيم، يا طبق دستور پزشکمان نباید ديگر در آن شهر و يا به صورت قبلی کار کنيم يا هزاران موارد ديگري که ممکن است اتفاق بيفتد. هر کسي باشد دلش نمي آيد شرکت يا کارخانه اش را که حاصل سالها تلاش و کوشش است را تعطيل کند و همه چي را تمام کند.
اگر درست فکر کنيم حتي اگر واجب هم باشد که چنين کاري بکنيم ولي چنين موضوعي منطقي هم نيست. پس بهتر است بتوانيم ادامه روند حيات شرکت و کارخانه خود را که چه بسا مثل فرزنديست که پرورش داده ايم را به فرد ديگري بسپاريم، تا حيات آن ادامه دار شود، ولي متاسفانه جاي خاصي که براي شرکت و کارخانه اي که ما با تمام جان و دل برايش زحمت کشيده ايم، وجود نداشته باشد تا ما با خيال راحت آن را عرضه کنيم. اگر هم کسی به عنوان خريدار پيدا شود شايد فقط بخواهد براي 4 عدد ميز و صندلي و کامپيوتر و تجهيزاتي که داريم پولي بپردازد و اين همه زحمت ما را بي ارزش تصور کند و هزينه اي بابت آن نپردازد.
شرکت خدمات مديريت بي همتا ( ارائه دهنده خدمات صفر تا صد شرکت داري ) از آنجائيکه ماموريت خود را خدمت صددرصدي به مالکين شرکت ها در اين خصوص قرار داده است که حامي زحمات و تلاش هاي آنان بوده و در زمان سختي ها به داد آنها برسد، اين موضوع را يکي از خدمات اصلي خود دانسته و تمامي تلاش خود را در خصوص احقاق حق فروشندگان و در مقابل عدم اجحاف به خريداران جديد انجام خواهد داد تا هيچ حقي از طرفين ضايع نگردد. اين کار محق نخواهد شد مگر با اينکه دقيقا با روش هاي بسيار منطقي ما، ارزش صحيحي را که توسط طرفين قابل قبول باشد، بر روی شرکت ها و کارخانجات شما بگذرايم. لطفا بقيه مطلب در خصوص ارزش گذاري شرکت ها و يا به عبارت قيمت گذاري شرکت شما را مطالعه بفرمائيد.
چطور شرکت خود را و يا شرکتي را که مي خواهيم بخريم ارزش گذاري کنيم تا آن را با ارزش و قيمت واقعي آن بخريم و يا بفروشيم؟
از جمله خدمات قابل ارائه توسط تیم کارشناسان شرکت خدمات مديري بي همتا، انجام فرایند ارزش گذاری شرکت ها Company Valuation می باشد که با بهره گیری از آخرین و به روزترین روش ها و استانداردهای بین المللی انجام می گیرد. این روش ها و استانداردها هم اکنون توسط شرکت های معتبر اروپایی و آمریکایی مورد استفاده قرار می گیرد. بمنظور برآورد ارزش واقعی سرقفلی Goodwill، برند، داراییهای مشهود Tangible Assets و همچنین دارایی های نامشهود Intangible Assets شرکت خود می توانید با موسسه شرکت داري ( شرکت خدمات مديريت بي همتا ) تماس بگیرید.
بسیاری مواقع صاحب یک کسب و کار نیاز دارد تا ارزش واقعی داراییهای Assets خود را بداند. بعنوان مثال درنظر بگیرید که یک شرکت با سابقه در حال ادغام با یک شرکت دیگر می باشد و یا اینکه یک سرمایه گذار در نظر دارد بخشی از سهام شرکتی را خریداری نماید و یا اینکه قرار است سهام شرکتی در بازار بورس عرضه شود و خیلی موارد دیگر که در آنها نیاز است ارزش واقعی داراییهای شرکت برآورد گردد.
کارخانه ای که از سال ها قبل تأسیس شده و دارای زمین و مستحدثات و ماشین آلات و تجهیزاتی است و مدت هاست که محصول تولید نموده و خدمات ارائه کرده است در حال حاضر دارای ارزش و اعتباری است که پارامترهای مختلفی در تعیین این ارزش تأثیرگذار می باشند. ممکن است شرکتی در طول سال های فعالیت خود توانسته باشد یک نام و نشان تجاری (برند و لوگو) محبوب و شناخته شده را در بین مصرف کنندگان نهایی محصولات خود ایجاد نماید که بخش عمده ای از ثبات و تداوم بازار مصرف محصولات این شرکت به لحاظ وجود این نام و نشان تجاری است. قیمت این نام و نشان تجاری و همچنین ارزش روز دارایی های این شرکت در صورت های مالی وجود ندارد و نمی توان به راحتی ارزش واقعی آنها را اعلام کرد بلکه برآورد ارزش واقعی این موارد صرفا با اجرای فرایند ارزش گذاری شرکت ها Company Valuation امکان پذیر خواهد بود.
در ادامه برخی از روش های ارزش گذاری شرکت ها بصورت کلی تشریح می گردد که البته اجرای کامل هریک از این روش ها دارای جزییات بسیار زیادی است و در واقع تخصص اصلی کارشناسان شرکت داري می باشد که می توانند فرایند ارزش گذاری را برای شرکت های مختلف بصورت کاملا استاندارد اجرا نمایند. همچنین انتخاب و استفاده از روش مناسب برای ارزش گذاری با توجه به شرایط شرکت ها از دیدگاه قدمت، برند، حجم بازار، میزان داراییها، میزان فروش، سرمایه گذاری های انجام شده، طرح های آتی و برخی موارد دیگر و همچنین لحاظ نمودن شرایط و ویژگیهای متقاضیان خرید شرکت می باشد که در انتخاب نحوه قیمت گذاری تأثیرگذار است.
روش ارزش روز درآمد های آتی
درآمدهای آتی شرکت براساس طرح کسب و کار Business Plan که برای شرکت تدوین شده است قابل محاسبه و برآورد می باشد. میزان تولید و فروش، سهم بازار، هزینه های جاری و سرمایه ای و موارد دیگر در طرح کسب و کار شرکت پیش بینی می شود و از آن طریق می توان برآورد نمود که ارزش روز دارایی های شرکت چه میزان خواهد بود. کلیه دارایی های شرکت (مشهود و نامشهود) در نهایت می بایستی منتج به درآمد شوند و جریان درآمدی و سود خالص شرکت منعکس کننده ارزش واقعی داراییهای شرکت می باشد. براین اساس زمانی که بتوان براساس طرح کسب و کار شرکت میزان سود دهی سال های آتی را برای آن برآورد نمود، می توان با استفاده از استانداردهای محاسباتی و شاخص های مالی نظیر NPV مجموع ارزش روز داراییهای شرکت را برآورد نمود. در این روش نیاز می باشد که نرخ مورد انتظار از سرمایه گذاری Discount Rate و یا همان نرخ تنزیل برای متقاضی خرید سهام شرکت مشخص گردد. سود خالص پیش بینی شده شرکت برای سال های آتی و همچنین نرخ سود مورد انتظار از سرمایه گذاری (نرخ تنزیل) تعیین کننده ارزش روز داراییهای شرکت می باشد.
بطور معمول از این روش برای برآورد ارزش واقعی داراییهای شرکت استفاده می شود اما بدان شرط که طرح کسب و کار پیش بینی شده برای شرکت توسط متقاضی خرید شرکت مورد قبول باشد. چرا که می توان با زیاد نشان دادن میزان درآمد و سود دهی شرکت در سال های آتی، ارزش روز آن را بالا برآورد نمود. همچنین تعیین نرخ سود مورد انتظار سرمایه گذاری نیز پارامتر بسیار تأثیرگذاری در برآورد ارزش شرکت می باشد. براین اساس ازجمله موارد بسیار مهم در استفاده از این روش تدوین طرح کسب و کار Business Plan شرکت و همچنین تعیین نرخ سود مورد انتظار سرمایه گذاری می باشد.
روش استفاده از Benchmark
در کشورهایی که بازار بورس فعال و قابل اتکایی دارند و اطلاعات مالی اعلام شده توسط شرکت ها در آن، کاملا شفاف و به روز بوده و اعلام درآمد ها و هزینه ها و انتشار صورت های مالی بصورت اصولی و صحیح انجام می گیرد می توان اطلاعات بسیار مناسبی درخصوص صنایع مختلف را از بازار بورس استخراج نمود.
در چنین بازارهایی می توان آمار واقعی فروش و درآمد خالص شرکت ها در صنایع مختلف را در طی سال های گذشته استخراج نمود. براساس این آمارها نرخ متوسط سود دهی در صنایع مختلف به دست می آید که بعنوان یک Benchmark برای ارزش گذاری شرکتی که مورد نظر است، استفاده می شود. این نرخ متوسط بصورت میانگین، عملکرد شرکت های مشابه را در طول سال های گذشته نشان می دهد که قطعا برخی از این شرکت ها به جهت مدیریت مناسب تر سود بالاتری کسب نموده اند و برخی نتوانسته اند سهم بازار مناسبی داشته باشند.
زمانی که در برآورد نرخ متوسط سود دهی چندین شرکت فعال بورسی مورد استفاده قرار بگیرد، در برآورد ارزش واقعی شرکت ها تمامی شرایط حاکم برصنعت لحاظ خواهد شد و ارزش محاسبه شده صحیح تر خواهد بود.
در واقع نرخ متوسط سود دهی شرکت های بورسی در طی سال های گذشته نشان از متوسط ارزش واقعی شرکت هایی است که این سود دهی را ایجاد نموده اند و از این طریق می توان ارزش شرکت های مشابه را برآورد نمود.
برآورد دارایی های مشهود Tangible Assets
برخی مواقع شرکتی که فرایند ارزش گذاری روی آن انجام می شود دارای شرایط اقتصادی مناسبی نمی باشد و درواقع بازار عرضه محصولات خود را از دست داده و به نوعی ورشکست شده است. در این گونه از مواقع صرفا ارزش روز دارایی های مشهود شرکت برآورد می گردد. برای برآورد ارزش واقعی داراییها از کارشناسان رسمی دادگستری استفاده می شود که در این خصوص دارای گواهینامه معتبر بوده و برای برآورد دارایی ها آموزش های لازم را نیز دیده اند.
ارزش زمین و مستحدثات، ماشین آلات و تجهیزات و سایر موارد براساس ارزش بازاری آنها برآورد می گردد. در این حالت ارزش برند و سرقفلی و سایر دارایی های نامشهود Intangible Assets لحاظ نمی گردد. ماشین آلات و تجهیزات و خطوط تولید نیز درصورتی که قابل استفاده باشند براساس ارزش دست دوم و درصورتی که از رده خارج شده باشند براساس ارزش اسقاط برآورد می گردند.
کشف قیمت از طریق بورس و مزایده Auction
زمانی که برای خرید و یا سهامدار شدن در شرکتی متقاضیان زیادی وجود داشته باشند می توان از طریق برگزاری مزایده جهت عرضه سهام ارزش واقعی شرکت را برآورد نمود. در این حالت معمولا بصورت بلوکی درصدی از سهام شرکت با اعلام قبلی در بورس عرضه و به پیشنهاد کننده بالاترین قیمت ارائه می گردد. پس از ارائه بلوک اول روند ارائه متوقف می شود تا برای چند روز خرید و فروش سهام شرکت قیمت واقعی آنرا مشخص نماید، پس از آن الباقی بخشی از سهام شرکت که مقرر است عرضه شود، براساس قیمت بدست آمده به متقاضیان در بورس ارائه می گردد. این روش مختص شرکت هایی می باشد که در نظر دارند سهام خود را از طریق بورس و یا مزایده واگذار نمایند و هر چقدر که ارزش و اعتبار شرکت در صنعت و بازار بیشتر باشد به تناسب آن متقاضیان بیشتری برای خرید سهام آن اقدام نموده و ارزش سهام شرکت افزایش خواهد داشت.
علاوه بر روش های تشریح شده فوق، روش ها و متدهای دیگری نیز برای فرایند ارزش گذاری شرکت ها وجود دارد که کارشناسان خدمات مديريت بي همتا با توجه به شرایط هر شرکتی، روش استاندارد و مناسب را جهت ارزش گذاری انتخاب و استفاده می نماید. جزییات محاسباتی و مبانی و مفروضات هر یک از روش های ارزش گذاری زیاد می باشد که در این مقاله نمی توان به تمامی این موارد پرداخت. خواهشمند است درصورتی که در این زمینه سوالات و ابهاماتی دارید با ما در میان بگذارید، کارشناسان ما آماده ارائه هرگونه مشاوره و توضیحات برای فرایندهای ارزش گذاری شرکت ها می باشند.
چطور شرکتي را بخريم که مشکلات حقوقي و بدهي هاي احتمالي مالکين آن، گريبانگير ما نشود؟
يکي از پاسخ هاي اساسي که مي تواند فرآيند خريد يک شرکت را توجيه پذير کند، پاسخ به اين سوال هست : چطور شرکتي را بخريم که مشکلات حقوقي و بدهي هاي احتمالي مالکين آن، گريبانگير ما نشود؟
براي اين موضوع توسط کارشناسان خبره شرکت داري ( شرکت خدمات مديريت بي همتا ) تمامي جوانب حقوقي مربوطه انجام خواهد شد، يک حسابرسی داخلي کليه اسناد و مدارک مالي شرکت انجام خواهد شد. بدهي هاي ممکن بانکي يا بدهکاري هاي شرکت به پرسنل و طرف هاي تجاري شرکت استخراج شده و ليست مي شود، مکاتبات لازم با اداره دارائي و ارزش افزوده انجام شده و همچنين با تامين اجتماعي مذاکرات لازم انجام خواهد شد. در نهايت پس از محاسبات کامل، کليه بدهي هاي مشخص شده تا آن لحظه بررسي خواهد شد و از ارش واقعي بدست آمده کسر خواهد شد.
موضوع به همينجا ختم نخواهد شد و بر اساس فروش سالي که قرار است فروش انجام شود، اسناد مالي و فاکتورها محاسبه و ماليات و ارزش افزوده آنها محاسبه شده و جزو کسورات از ارزش واقعي شرکت منظور خواهد شد.
در نهايت ارزش قابل پرداخت مشخص شده و با پرداخت 80 درصد ارزش قابل خريد به تاريخ هاي قابل توافق کار خريد انجام شده و بابت 20 درصد ارزش آن براي دو سال بعد اسناد پرداختني به فروشنده داده خواهد شد و نقد شدن آنها مشروط به کشف نشدن هيچ بدهي ديگري براي شرکت مورد نظر منوط شده و در قرارداد مربوطه آورده خواهد شد.
با تمام اين وجود در قرارداد رسمي مربوطه کشف هر نوع فساد يا بدهي يا تعهد نامشهود شرکت قابل فروش تا ساعت انتقال، صورتجلسه شده و مسئوليت ايفاي آن تعهد يا فساد احتمالي به عهده و مسئوليت فروشندگان خواهد بود.
از شما عزيزان دعوت مي نمايم، ديگر خدمات ما در منوهاي ديگر خدمات ما را نيز مطالعه فرمائيد. مجموعه شرکت داري ( شرکت خدمات مديريت بي همتا ) با هدف کمک به مالکين، سهامداران، هيئت مديره و مديران شرکت ها در همه زمينه هاي مورد نياز شرکت داري آنها با تشکيل تيم ها، پيمانکاران و تامين کنندگان ارزشمند خود، مي کوشد تا بتوانند شرکتي را به درستي ثبت، راه اندازي، مديريت و توسعه دهند. با ما راحت باشيد و اوامر خود را بدون هيچگونه نگراني براي ما ارسال فرمائيد. با شما هستيم و به اميد فشردن دست هاي شما و عقد قراردادهاي همکاري برد برد براي طرفين انتظار مي کشيم.
” شرکت خدمات مديريت بي همتا، بي همتا در خدمات صفر تا صد شرکت داري ”
منتظر تماس شما هستيم.
11 448 448 – 021